چربی ترانس تولید شده صنعتی – که معمولاً در غذاهای بسته بندی شده، محصولات پخته شده، روغن های پخت و پز و اسپری ها یافت می شود – مسئول تا 500000 مرگ زودرس آژانس سازمان ملل متحد گفت که هر ساله از بیماری عروق کرونر قلب ناشی می شود.
WHO گزارشی از وضعیت منتشر کرده است که درخواست سال 2018 خود را برای حذف کامل این ماده از همه غذاها تا سال جاری دنبال می کند.
خطرات سلامتی بزرگ
از آن زمان تاکنون، 43 کشور بهترین سیاستها را برای مقابله با چربیهای ترانس به اجرا گذاشتهاند که در حال حاضر حدود 2.8 میلیون نفر تحت حمایت قرار گرفتهاند که تقریباً شش برابر افزایش یافته است. با این حال، هدف حذف در حال حاضر دست نیافتنی است.
«چربی های ترانس دارد هیچ فایده ای شناخته شده نیست، سوگند – دشنام خطرات سلامتی بزرگ تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت گفت که هزینه های زیادی برای سیستم های بهداشتی دارد.
در مقابل، از بین بردن چربی ترانس مقرون به صرفه است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. به زبان ساده، چربی ترانس یک ماده شیمیایی سمی است که می کشد و باید داشته باشد جایی در غذا نیست. زمان آن رسیده که یک بار برای همیشه از شر آن خلاص شویم.»
محدودیت ها و ممنوعیت ها
بهترین سیاستها در راستای این هدف از معیارهای مشخصی پیروی میکنند که توسط WHO ایجاد شده و چربیهای ترانس تولید شده صنعتی را در همه تنظیمات محدود میکنند.
گزینه های جایگزین شامل محدود کردن چربی ترانس به دو گرم در هر 100 گرم چربی کل در همه غذاها و ممنوعیت ملی اجباری تولید یا استفاده از روغن های نیمه هیدروژنه – منبع اصلی چربی ترانس – به عنوان یک عنصر در غذاها است.
در حال حاضر، 9 کشور از 16 کشوری که بیشترین نسبت تخمینی مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونر قلب ناشی از مصرف چربی ترانس را دارند، سیاست بهترین عملکرد را ندارند.
آنها استرالیا، آذربایجان، بوتان، اکوادور، مصر، ایران، نپال، پاکستان و جمهوری کره هستند.
کشورهای در حال اتخاذ سیاست ها
در حالی که بیشتر سیاست ها تاکنون در کشورهای ثروتمندتر، عمدتاً در قاره آمریکا و اروپا اجرا شده است، WHO گفت که تعداد فزاینده ای از کشورهای با درآمد متوسط در حال اجرا یا اتخاذ سیاست هایی از جمله آرژانتین، بنگلادش، هند، پاراگوئه، فیلیپین و اوکراین هستند.
کشورهای دیگری مانند مکزیک، نیجریه و سریلانکا در حال بررسی اقداماتی در این سال هستند. تا به امروز، هیچ کشور کم درآمدی بهترین سیاست را برای حذف چربی ترانس اتخاذ نکرده است.
یک “تراژدی قابل پیشگیری”
گزارش وضعیت سالانه توسط WHO با همکاری Resolve to Save Lives منتشر شد، یک سازمان غیرانتفاعی که از اقدامات برای حذف چربی ترانس تولید شده صنعتی از منابع غذایی ملی حمایت می کند.
دکتر تام فریدن، رئیس و مدیر عامل Resolve to Save Live، هشدار داد که پیشرفت در خطر توقف است.
«هر دولتی میتواند با تصویب یک سیاست بهترین عملکرد، از این مرگهای قابل پیشگیری جلوگیری کند. روزهای کشتار مردم چربی های ترانس به شماره افتاده است – اما دولت ها باید برای پایان دادن به این تراژدی قابل پیشگیری اقدام کنند.
زمینه هایی برای اقدام
امسال، WHO توصیه میکند که کشورها علاوه بر نظارت و نظارت، جایگزینی سالم روغن و حمایت، روی اتخاذ سیاستهای بهترین عملکرد تمرکز کنند.
آژانس ملل متحد دستورالعملی را برای کمک به دولت ها برای پیشرفت سریع در این چهار زمینه ایجاد کرده است.
در همین حال، تولیدکنندگان مواد غذایی تشویق می شوند تا چربی ترانس تولید شده صنعتی را از محصولات خود حذف کنند، مطابق با تعهد اتحادیه بین المللی غذا و نوشیدنی (IFBA).
همچنین از تامین کنندگان عمده روغن ها و چربی ها خواسته می شود که چربی ترانس تولید شده صنعتی را از محصولات فروخته شده به تولیدکنندگان مواد غذایی در سطح جهان حذف کنند.